Gece

Gündüz

Gece

Gündüz

Web Sitesi Geliştirmede 7 Basit Adım

Web tasarımı yaparken genellikle web tasarımcılar (Yazılım Geliştiriciler), tasarımı teknik olarak düşünerek kodlama süreci, içerik yönetimi gibi konulara odaklanarak düşünürler. Ancak harika tasarımlar yapmak ve mükemmel işlere imza atmak için şık görseller ve sosyal medya düğmelerinin güzel seçilmiş olmasıyla alakalı değildir. Tamamen yapılan sitenin stratejisi ile alakalıdır. 

Yani web sitesi içerisinde bulunan içeriklerin her bir bölümün ve düzenin aynı şekilde uyum içinde olmasıyla alakalıdır. Bu stratejiye sahip olmak için kesinlikle ve kesinlikle web sitesi oluşturma sürecimizin düzenli ve sağlam olması gerekir.

İyi tasarlanmış web siteleri estetikten çok daha fazlasını sunar: Ziyaretçileri çeker; metin görseller ve etkileşimleri kapsayan çeşitli göstergeler aracılığıyla insanların ürünü, şirketi ve markayı anlamalarına yardımcı olur. Bu, sitenizin içerisinde yer alan her bir öğenin tanımlanmış bir hedef doğrultusunda çalışması gerektiği anlamına gelir.

Fakat tüm yapıyı uyumlu hale nasıl getireceğiz ?

  • Hem içerikleri hem de işlevselliği dikkate alan bütünsel bir web tasarım süreci aracılığıyla sizler de tüm yapıyı uyumlu hale getirebilirsiniz. Hadi bu uyum için 7 basit adımlık tasarım sürecimize geçelim.

Web sitesini tasarlamak için 7 basit adım gerektirir. Bunlar;

  1. Hedef belirleme : Yeni web sitesinin hangi hedefleri yerine getirmesi gerektiğini belirlemek için müşteriyle birlikte çalıştığım yer. 
  2. Kapsam tanımı : Sitenin hedeflerini öğrendikten sonra projenin kapsamını tanımlayabiliriz. Yani, sitenin amacı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu web sayfaları ve özellikleri ve bunları oluşturmak için zaman çizelgesi.
  3. Site haritası ve Düzen oluşturma : Kapsam iyi tanımlandığında, kapsam tanımında tanımladığımız içerik ve özelliklerin birbiriyle nasıl ilişki kuracağını tanımlayarak site haritasını oluşturmaya başlayabiliriz.
  4. İçerik oluşturma : Artık aklımızda sitenin daha büyük bir resmi olduğuna göre, sayfaların tek bir konuya odaklanmasına yardımcı olmak için her zaman Arama Motoru Optimizasyonunu (SEO) göz önünde bulundurarak tek tek sayfalar için içerik oluşturmaya başlayabiliriz. Bir sonraki aşama için üzerinde çalışabileceğiniz gerçek içeriğe sahip olmanız çok önemli.
  5. Görsel öğeler : Site mimarisi ve yerinde bazı içeriklerle görsel marka üzerinde çalışmaya başlayabiliriz. Müşteriye bağlı olarak, bu zaten iyi tanımlanmış olabilir, ancak görsel stili sıfırdan tanımlıyor da olabilirsiniz. 
  6. Test : Şimdiye kadar tüm sayfalarınızı tasarladınız ve site ziyaretçisine nasıl gösterileceğini tanımladınız, bu yüzden her şeyin çalıştığından emin olmanın zamanı geldi. Bu aşama manuel olarak sitenin tüm cihazlarda testi yapılarak kullanıcı deneyimi testinin yapılması sağlanacaktır ve aynı zamanda site içerisindeki link yönlendirmelerinin kontrolü yapılacak. Bu kısımda aynı zamanda Responsive tasarım olup olmadığının da testi yapılmış olacak.
  7. Yayına Alma: Her şey güzelce çalıştığında, sitenizin lansmanını planlama ve yürütme zamanı! Bu, hem lansman zamanlamasını hem de iletişim stratejilerini planlamayı içermelidir. Yani, ne zaman lansman yapacaksınız ve hedef kitlenize nasıl yayınlayacaksınız?

Bu yazımızda sizlere web sitesi geliştirmede 7 adımı yukarıdaki gibi kısaca anlattık.
Bu adımları derinlemesine işleyerek, sonraki makalelerimde her adımı detaylandıracağım.  

Author avatar
Furkan Toptaş
https://teknovol.com.tr

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha iyi bir deneyim sunmak için tarayıcı çerezlerini kullanıyoruz.